07 lutego 2016

SMAKI DZIECIŃSTWA, CZYLI...

Zapewne każdy uwielbia cudowny smak jabłek z cynamonem. A sam zapach, świeżo upieczonej pyszności, w której znajdą się te pyszne owoce, powoduje kompletny 'zawrót głowy'.
 Mowa jest tutaj oczywiście o... szarlotce!!!

Szarlotka jak u babci
Składniki: 
  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka (żółtka)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 dag jabłek
  • cynamon
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z cynamonem (można skropić cytryną, aby nie sczerniały). 
Mąkę + proszek do pieczenia posiekać z margaryną, dodać utarte jajka (żółtka) z cukrem, zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, jedną z nich zamrozić.
Drugą część ciasta wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, następnie wykładamy jabłka oraz pianę z białek (3-4 szt.). Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza .

PS.: Do ciepłego kawałka ciasta możecie dodać dużą gałkę lodów waniliowych, która spowoduje istny raj dla podniebienia.

Smacznego!!!

___________________

A jakie są Wasze ulubione przysmaki z dzieciństwa?

K & M & H &




 


8 komentarzy:

Archiwum bloga

Theme by Mia LOG