Zapewne każdy uwielbia cudowny smak jabłek z cynamonem. A sam zapach, świeżo upieczonej pyszności, w której znajdą się te pyszne owoce, powoduje kompletny 'zawrót głowy'.
Mowa jest tutaj oczywiście o... szarlotce!!!
Szarlotka jak u babci
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 2 jajka (żółtka)
- 3/4 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 dag jabłek
- cynamon
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z cynamonem (można skropić cytryną, aby nie sczerniały).
Mąkę + proszek do pieczenia posiekać z margaryną, dodać utarte jajka (żółtka) z cukrem, zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, jedną z nich zamrozić.
Drugą część ciasta wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, następnie wykładamy jabłka oraz pianę z białek (3-4 szt.). Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza .
PS.: Do ciepłego kawałka ciasta możecie dodać dużą gałkę lodów waniliowych, która spowoduje istny raj dla podniebienia.
Smacznego!!!
___________________
A jakie są Wasze ulubione przysmaki z dzieciństwa?
K & M & H & J
O widzę moje ulubione ciacho:*
OdpowiedzUsuńAj, uwielbiam :) Chyba niedługo zrobię, bo mi smaka narobiłaś.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: klik! :)
Szarlotka najlepsza! :3 aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńgrochowska.wordpress.com
Mmmm, zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńMój blog
Mmmm, zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńMój blog
Ah ! uwielbiam to ciasto !
OdpowiedzUsuńhttp://tutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com
Jabłecznik uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńnajlepsze na swiecie ;) zapraszam na : twoimioczami.blogspot.com (akceptuje wymianę obserwacjami) :)
OdpowiedzUsuń